Art de Vivre

Nie zdążyłam zmyć makijażu, w pośpiechu ubrałam się w szlafrok, zbiegłam po schodach do kuchni, odpaliłam komputer i postanowiłam, że do porannego, sobotniego śniadania przygotuję ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem rabarbarowym (z cynamonem i konfiturą z owoców leśnych).

Processed with Rookie

Tym razem, pokusiłam się ;-), i do ucztowania, zaprosiłam koleżankę Olgę, której ciasto musiało smakować, ponieważ kompanka biegania nie odmówiła sobie przyjemności i nasze poranne biesiadowanie, panna „Run Eat Love” opisała na swoim blogu.

11047941_1438051503166270_7859300797089772043_n

Olga, dziękuję za wyróżnienie i aktualnie Czytających mój wpis, zapraszam do odwiedzin autorskiej strony, www.runeatlove.com, dziewczyny, która biega, lubi dobrze zjeść, a troski życia codziennego traktuje jako kolejne km do pokonania.

Nie minęło nawet 48-godzin, obudziłam się o słonecznym świcie i postanowiłam, że Poniedziałek powitam w pięknym stylu.
Ot, wygląda na to, że tworzę podwaliny dla nowej tradycji „Poniedziałkowego śniadania Mistrzów”.
Postanowiłam przygotować racuchy – placki na kefirze lub śmietanie lub zsiadłym mleku. Jest to trudniejsze zadanie, ponieważ konsystencja ciasta rozchodzi się „na boki” i przerzucanie racuchów na patelni wymaga zręczności. Poradziłam sobie bezproblemowo, a moje zdjęcie z poniedziałkowej „małej radości” bije rekordy „polubień” na Instagramie.

Processed with Rookie

Dni mijały beznamiętnie… aż do „gorączki sobotniej nocy”, gdyż w ciągu jednego (sobotniego) dnia upiekłam 2 torty Pavlova.

Pierwsze wypiek był zamówienie specjalnym – tortem rabarbarowo-truskawkowym na uroczystą Okazję „Dnia Mamy”.
Przygotowywanie bezy opanowałam do perfekcji – najpierw ubijam białka na sztywną błyszczącą pianę, następnie dodaję cukier do wypieków- łyżkę po łyżce i kolejne składniki – skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny.

Processed with Rookie

Processed with Rookie

Zauważyłam, że przepisy kulinarne różnią się poszczególnymi składnikami w przygotowywaniu danych ciast, np. bezy.
Jestem wierna przepisom Zosi Cudny, która prowadzi autorski blog: www.makecookingeasier.pl, często zaglądam na stronę: „Kwestia Smaku”, www.kwestiasmaku.com.
W poszukiwaniu kolejnych wyzwań, odwiedzam również stronę: „Domowe Wypieki”, www.domowe-wypieki.pl. Autorka bloga, Pani Joanna uwielbia gotować, a jeszcze bardziej- kocha piec. Byłam na tyle uprzejma iż w ubiegłym tygodniu, w Poniedziałek (O, Panie, znowu? ;-)), kupiłam pierwszą książkę kucharską ze słodkimi przepisami… od Pani Joasi.

IMG_1925

Długo nie usiedziałam w miejscu, i postanowiłam z niej zrobić użytek. Przygotowałam drugi torcik bezowy (pierwszy wypiek książkowy) na kremie w towarzystwie borówek. Początkowo, pomyślałam o polskich truskawkach, ale wszystkie zostały wyprzedane.
Moje wykonanie torciku numer 2 jest inne niż w oryginalnym przepisie, ponieważ posłużyłam się borówkami (zamiast malin), a do kremu dodałam sok rabarbarowo-truskawkowy, który wytrącił się w czasie przygotowywania nadzienia do tortu nr 1.
Domownicy zgodnie twierdzą, że torcik „na otarcie łez” dla moich kochanych Rodziców był wyśmienity. I serce rośnie.

Processed with Rookie

Wczorajszy poniedziałek należał do mnie i mojej Babci, a śniadanie przygotowałam z produktów dostępnych „pod ręką” w lodówce, a mianowicie- omletów na bazie jajek. Należy je smażyć w podobny sposób jak racuchy, ale w smaku przypominają „jajecznicę”.
Następnym razem, do ciasta dodam cukier puder i zobaczymy, co wyjdzie.

Processed with Rookie

Babcia zjadła, podziękowała, a po południu przygotowałam kruche ciasteczka z konfiturą różaną i lukrem dla mojego Taty.

Processed with Rookie

W Polsce, dzisiejszy dzień dedykowanym jest Mamom, a nasze wspólne ucztowanie zbliża się wielkimi krokami. 🙂

Do zobaczenia niebawem,

Życzę pięknego popołudnia,
Alicja Szablewska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: